Decoct, een bijzonder woord! Maar geen zorgen, het is eenvoudiger dan het klinkt. Een decoct, oftewel een afkooksel, is simpelweg een andere manier om kruiden te bereiden. Het is een krachtige methode om de actieve bestanddelen uit harde, houtachtige plantendelen te extraheren.
Hoewel een infusie – waarbij je de zachtere delen van een plant laat trekken in heet water – een populaire methode is, is deze niet altijd geschikt voor alle kruiden. Vooral wanneer kruiden gebruikt worden voor hun medicinale eigenschappen, is het belangrijk om te weten welke bereidingsmethode het beste werkt. Hier komt het afkooksel om de hoek kijken.
Een afkooksel maken vraagt om wat meer geduld dan een infusie. Deze methode is bedoeld voor de hardere delen van een plant, zoals wortels, schors, zaden en bessen. Door deze plantendelen in water te koken, worden de waardevolle stoffen vrijgegeven die anders niet vrijkomen. Deze krachtige bereidingstechniek wordt al eeuwenlang gebruikt en blijft een favoriet onder herboristen.
Het bereiden van een afkooksel kan variëren, afhankelijk van de gewenste sterkte en het type plantmateriaal dat je gebruikt. Vaak begint het proces met koud water, waarin de kruiden langzaam worden verhit om hun waardevolle stoffen vrij te geven.
Begin met het toevoegen van de kruiden aan koud water in een pan. Vervolgens breng je het water langzaam aan de kook en laat je het mengsel gedurende 15 tot 40 minuten zachtjes doorkoken. Na het koken laat je het afkooksel afkoelen, zeven en kan je het mengsel gebruiken.
Enkele voorbeelden van kruidenproducten die kunnen toegepast worden als decoct.
Wortel
Ashwagandha, Cichorei, Kliswortel, Paardenbloemwortel, Gember, Ginseng , Zoethout, Kurkuma
Schors en bast
Kaneel, Wilgenbast, Vuilboombast
Zaden, noten en bes
Kardemom, Koriander, Vlierbes, Venkel, Mariadistel, Rozenbottels, Monnikspeper
We wensen je veel plezier met het ontdekken van een decoctbereiding! 🙂
Kruidige groet,
Robin