Hoe maak je een kruideninfusie?

Alfalfa - Thé de Luzerne
Wat is een kruideninfusie?

Een infusie of kruideninfusie is een heet waterig aftreksel van kruiden of planten(delen). In de volksmond wordt dit ook wel eens een kruidenthee genoemd, maar dit is feitelijk niet correct. De term ‘thee’ mag officieel enkel worden gebruikt voor waterige aftreksels van de Camellia Sinensis plant (groene thee, witte thee, oolong thee, zwarte thee en rode thee). Als we het hebben over een kamillethee, is dit dus niet correct. Juister is het te benoemen als een infusie van kamille.

Er bestaan 3 manieren om een plant/kruid te laten trekken in water: een maceraat, een infusie of een decoct. Een maceraat is een aftreksel van een kruid in koud water. Een decoct is een aftreksel door het koken van kruiden. Hier ga ik me enkel beperken tot het maken van infusie.

Hoeveel kruiden per kop/theepot?

Op deze vraag is het moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Als richtlijn kan je 1 koffielepel gedroogd kruid (voor wortels en zaden een afgestreken koffielepel, voor bladeren, stengels en bloemen een opgehoopte koffielepel) per 25cl water gebruiken. Dit is echter geen exacte wetenschap, durf je intuitie te gebruiken en hou je niet in om te experimenteren. Vaak hebben we eerder de neiging teveel dan te weinig kruid te gebruiken. Je kan de trektijd ook altijd langer maken zodat je minder nodig hebt van een kruid.

Temperatuur van het water

Een kruideninfusie wordt doorgaans gezet met water van 90 a 95 graden. Als je geen theethermometer bij de hand hebt, kan je het water tot kookpunt laten komen en vervolgens 1 minuut laten staan. Op die manier zal je water de ideale temperatuur hebben. Er bestaan ook waterkokers voor thee waarmee je de juiste temperatuur kan instellen. Even opgelet: voor theesoorten van de Camellia Sinensis gelden er andere watertemperaturen. Daarover later meer in een ander blogbericht.

Wat is de trektijd van een infusie?

Meestal is dit afhankelijk van het gebruikte plantendeel. De zachtere delen (bloesems, blaadjes) geven gemakkelijker hun inhoudsstoffen vrij dan de hardere delen (zoals de wortels of de bast) en hoeven dus minder lang te trekken. In de meeste kruidenboeken worden volgende trektijden als richtlijn gebruikt:

5 minuten: bloesems
10 minuten: blad en stengels
15 minuten: wortels, zaden, bast

Wanneer je een infusie voornamelijk voor de smaak en het aroma drinkt, kan je de trektijd relatief kort houden. Wanneer je een infusie ook voor medicinale redenen nuttigt, is het vaak doeltreffender om de infusie wat langer te laten trekken. Hoe langer je een kruid laat trekken, hoe meer de bitterstoffen ook worden vrijgegeven. Hoewel dit niet voor iedereen altijd even smaakvol is, zijn bitterstoffen vaak heel heilzaam voor onze gezondheid.

Opgieten van de kruiden

Plaats de kruiden in een theepot of kop, giet het water er overheen en laat de thee trekken zolang het nodig is. Je kan de kruiden los in de theepot doen of gebruik maken van een theefiltertje (bestaat in papier, metaal, plastic, riet…) die je in je theepot of kop kan plaatsen en waarin je de kruiden kan laten trekken. Wanneer je voor deze optie gaat, zorg er dan wel voor dat de kruiden voldoende ruimte hebben om hun inhoudsstoffen vrij te geven.

Bij ‘t Lof der Kruiden zijn we nogal fan van glazen theepotten en theeglazen vanwege het visuele aspect. We vinden het heerlijk om de blaadjes en bloemetjes te zien ronddobberen in het water en de kleur van het water te zien veranderen. Je vind al onze accessoires voor het maken van een infusie trouwens via Toebehoren.

Wanneer de infusie voldoende heeft getrokken is de tijd gekomen om te ruiken, te proeven en te genieten.

Op uw gezondheid!

Robin

Andere blogberichten

Nieuwe klant? Gebruik promotiecode WELKOM2024 en ontvang een éénmalige korting van 10%.

Herfstactie

Geniet van 10% korting op al onze losse kruiden die je weerstand een boost geven of je luchtwegen ondersteunen. Denk aan kruiden zoals echinacea, tijm, salie, vlierbloesem, weegbree, heemstwortel en meer.

Zorg goed voor jezelf deze herfst en geniet van de natuur op z’n best!